• Services
  • Stuart Barr
    Barr Joinery
    Barr Kitchens

    Subscribe to our newsletter

    Contact us

    JOURNAL

    what's happening with us

    Categories

    8th Jul 2019

    An Evolving Build – the stunning outcome of an unfolding vision.

    The Meadow House build started with a fixed schedule of works, which, during the course of the project, developed delightfully from functional to fabulous! The finished product is certainly proof that an evolving build can be just as successful as a fixed one.

    No stranger to setting a scene, our client, a fiction writer, was able to clearly describe her developing vision and work closely with the Barr Group team as the build story unfurled. Drawings and planning permissions were all suitably in place prior to the build, it was more a case of editing the final draft and in doing so taking the project plans to a whole other level. A strong understanding and trust between client and builder are required for a fluid build like this one to be a success. “I felt listened to at all times.” The site team echoed her positivity “the scope was ever-changing but the direction was always clear and with a definite end-goal in mind”.

     

    Meadow House is set in the Oxfordshire country side. Hosting an expanded adult family (“they come home in pairs rather than singles these days”) means that the household needs to be ready to flex from dinner-a-deux to lunch for twelve at the drop of a hat. Long dining tables inside and out lend themselves to big family meals. BarrKitchens cabinetry was designed to precisely fit the households large serving dishes and double height stacks of crockery. The functional kitchen space was carefully planned to aid the creation of large scale culinary delights and lounging spaces are suitably set out for the masses!

     

    Bookshelves are a key feature in every room – heaving with volumes of every genre. In fact, it is impossible to leave Meadow House without two things; a reading list and storage envy! The front porch, rather than being a muddle of coats and wellies, is a charmingly fitted boot room, courtesy of BarrJoinery. Oak topped bench seats and coat cupboards are finished in the inky hue of Farrow and Ball’s Stiffkey Blue. As with the extensive BarrKitchens cabinetry, its ordered state is no accident; the precise length and number of wellies was accounted for to ensure a perfect fit and coat hangers sit at just the right height and depth for their bearers.

     

     

    The build itself was a complete remodel to the whole rear section of the property. Setting the tone of the Meadow House rear elevation are striking aluminium boxed screens which sit boldly and symmetrically beneath first floor dormers. Their strong matt black finish contrasts delightfully with abundant wild flower planting around the pool and through to the lawn and meadow beyond. The side garden and terrace are perfectly carved out for alfresco living, allowing a seamless seasonal transition from winter Aga cooking to barbecuing in the summer months.

    The remodelling of the kitchen-dining space took shape through raising the ceiling to the far end, giving a feeling of expansive space and light. Large French doors, with a stunning glazed arched surround, open to wild flower planting. Our client truly cared about every detail of the build and was able to communicate her evolving vision throughout, enabling the team to bring it accurately to life. The Meadow House project was a great adventure for all involved and a story with a delightful ending! To see more of Meadow House, click to the project page.

    Share this page

    Subscribe to our newsletter

    Contact us