• Services
  • Stuart Barr
    Barr Joinery
    Barr Kitchens

    Subscribe to our newsletter

    Contact us

    JOURNAL

    what's happening with us

    Categories

    3rd Jul 2019

    Extending a listed building:  StuartBarr CDR Glass Room heads up the Telegraph Property Section

    In the cover story of the Saturday Telegraph Property Section this month, journalist Sophie Vening wrote, in detail, about the best ways to avoid the most common pitfalls when planning your dream extension. StuartBarr CDR South Cottage glass room, designed by the client (and project architect) Brian Tracey, features as the main case study, demonstrating the challenges and possibilities of extending a listed building.

    Listed building consent is usually applied for in parallel with planning permission – requiring detailed drawings, including joinery and building materials specification. It is worth speaking to your local conservation officer if there is one. When commissioning your project architect do ask about their credentials with regard to listed building planning expertise, some architects have a specialism in this area. Alternatively, investing in independent advice from a conservation and listed buildings expert may help you navigate the particular planning nuances in your area.

    What is considered an acceptable addition varies from one planning department to another. The current thinking seems to be erring more towards the addition of a subservient structure, which is distinct in style from the listed property in question, thus allowing the original structure to remain at the visual forefront. However, others still prefer traditional, matched additions, allowing the essence of the properties original character to prevail through old and new sections.

     

    Where attaching new to old, a glass link can provide the perfect solution; in essence, an ‘invisible’ bridge. Used on multiple StuartBarr CDR builds over recent months (for example The Perch Conservatory and the Russet House annex linkage), a glass link was employed at West Cottage as a means of attaching the striking oval-shaped glass room to the 17C listed thatched section of the house.

    When Brian (also the project architect) had been unsuccessful with his initial submission for a traditional conservatory he decided to go for something more radical. The oval-shaped glazed structure is indeed dramatically different from the original cottage and its previous traditional style extension, but the planning officer came back with a surprisingly positive response. A challenging and exciting build followed with results worthy of a true team effort.

     

    To read the full article, including tips on adding space in conservation areas and tackling tree preservation order, click the Telegraph feature link here and sign in.

    Share this page

    Subscribe to our newsletter

    Contact us